Τμήμα Ένταξης

Αρχική>Τμήμα Ένταξης

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας η συνεκπαίδευση των μαθητών/μαθητριών στις τάξεις του Γενικού Σχολείου. Η νέα αυτή εκπαιδευτική και σχολική πραγματικότητα οδήγησε στη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών θεσμών και προγραμμάτων. Στο Γενικό Σχολείο υφίσταται, λοιπόν, πια η δυνατότητα παροχής προγραμμάτων ειδικής αγωγής. Το  Τμήμα Ένταξης (Τ.Ε.), είναι μια δομή που παρακολουθεί ο μαθητής/μαθήτρια για συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, σε χώρο εντός του σχολείου αλλά εκτός της σχολικής τάξης, της οποίας είναι μέλος. Συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα που υλοποιεί το σχολείο. 

Στο σχολείο μας το Τ.Ε. λειτουργεί από το σχολικό έτος 2001-02.

Τι είναι το Τμήμα Ένταξης και σε ποιους μαθητές/μαθήτριες απευθύνεται.

Το Τμήμα Ένταξης αποτελεί μια εξειδικευμένη υποστηρικτική δομή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η οποία λειτουργεί εντός του Γενικού Σχολείου και δέχεται μαθητές/μαθήτριες απ΄ όλες τις τάξεις. . Στόχος του είναι η εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών/μαθητριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εντός του σχολικού ωραρίου, μέσα από τα εξειδικευμένα, ατομικά ή ομαδικά, εκπαιδευτικά προγράμματα που τους παρέχει. Το Τ.Ε. αποτελεί ξεχωριστό τμήμα μέσα στη σχολική μονάδα και δέχεται μαθητές/μαθήτριες από όλες τις τάξεις. 

Διαθέτει το δικό του εκπαιδευτικό ο οποίος πρέπει να έχει πρόσθετα επαγγελματικά προσόντα και κατάρτιση στην Ειδική Αγωγή 

Σκοπός της λειτουργίας του τμήματος ένταξης

Σκοπός της λειτουργίας του είναι η πλήρης ένταξη των μαθητών/μαθητριών στο σχολικό περιβάλλον μέσω ειδικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και προγραμμάτων. 

ο στόχος του τμήματος ένταξης

Έχει στόχο να παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη βασικά στο γνωστικό αλλά βεβαίως και στον κοινωνικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό τομέα ανάπτυξης των μαθητών/μαθητριών, στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη τους. Δεδομένων των προβλημάτων (μαθησιακά, συμπεριφοράς) που αντιμετωπίζουν οι μαθητές – μαθήτριες παράλληλα αναπτύσσουν και προβλήματα μειωμένης αυτοεκτίμησης και συναισθηματικού τύπου. Πρώτος στόχος είναι η ενασχόληση με το συναισθηματικό τομέα και η ανάπτυξη του αυτοσυναισθήματος. Στη συνέχεια καλλιεργείται ο κοινωνικός τομέας  παράλληλα με τον γνωστικό τομέα, στα μαθησιακά προβλήματα που εντοπίστηκαν. Στον τομέα αυτό επικεντρώνεται στον προφορικό, γραπτό λόγο, την ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά.  

Τι χρειάζεται για να ιδρυθεί το τμήμα

Για να ιδρυθεί τμήμα ένταξης προϋπόθεση είναι να υπάρχουν κατ΄ ελάχιστον τρεις μαθητές και σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία. 

Κριτήρια για την επιλογή του αποτελούν: 

  • η σοβαρότητα των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών που ο/η μαθητής/μαθήτρια παρουσιάζει,  
  • η ανάγκη του/της για εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη, η ηλικία του/της, η τάξη στην οποία φοιτά,  
  • αλλά και ο συνολικός αριθμός μαθητών/μαθητριών που έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει αποτελεσματικά ο/η ο εκπαιδευτικός. 

Πώς οργανώνονται οι μαθητές/μαθήτριες.

Οι μαθητές/τριες που έχουν επιλεγεί οργανώνονται σε μικρές ομάδες με βάση τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, όπως αυτές έχουν οριστεί από την άτυπη αξιολόγηση του Ειδικού Εκπαιδευτικού του Τ.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση του Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ.  και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών της Γενικής Αγωγής.

Οι ώρες φοίτησης στο Τ.Ε.

Οι ώρες φοίτησης των παιδιών στο Τ.Ε. καθορίζονται από τον/την ειδικό εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τον/τη  εκπαιδευτικό της τάξης. Πρόκειται για έναν προγραμματισμό διαμορφωμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να μη απουσιάζει ο/η μαθητής/μαθήτρια πολλές ώρες του μαθήματος, που αφορούν στο ίδιο εκπαιδευτικό αντικείμενο. Στο πρόγραμμα αυτό είναι ευέλικτο και ανοικτό σε αναπροσαρμογή, όταν η παρουσία του/της μαθητή/μαθήτριας είναι απαραίτητη στην τάξη. Η υποστήριξη των μαθητών/μαθητριών στο Τ.Ε γίνεται με συστηματική συνεργασία των εκπαιδευτικών του Τ.Ε και των εκπαιδευτικών της τάξης των μαθητών/μαθητριών σε όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Τ.Ε. Αμέριστη είναι η βοήθεια των εκπαιδευτικών της τάξης με τον κοινό, παράλληλο τρόπο αντιμετώπισης των μαθητών/τριων μέσα στην κοινή τάξη. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο/η εκπαιδευτικός του Τ.Ε.,  αποφεύγει να τον απασχολεί σε μαθήματα (όπως είναι η ζωγραφική, τα εικαστικά, η θεατρική αγωγή, η πληροφορική) στα οποία ο/η μαθητής/τρια  έχει καλή επίδοση, εμπλέκεται θετικά και κάνουν καλό στην αυτοεικόνα και στην αυτοεκτίμησή του/της, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του/της, την ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων και στην κοινωνικοποίηση του/της με την ομάδα της τάξης.   

Μαθητές

Στο τμήμα μας έχουμε 15 μαθητές

0 Κορίτσια

Fun Fact

0 Αγόρια

Fun Fact

Μαθήματα

Έχετε κάποια ερώτηση?

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση σας.

Κάντε την εγγραφή του παιδιού σας στο σχολείο μας

Όλα τα απαραίτητα έντυπα για την εγγραφή και τη φοίτηση του παιδιού σας στο σχολείο μας

Ωρολόγιο πρόγραμμα σχολικού έτους 2023=2024

Δευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

Γνωρίστε τη δασκάλα μας

όνομα : Εύη Τρυφερίδου

Εμπειρία : 25 χρόνια

Ώρες συνάντησης με γονείς : Τρίτη 11.45 - 12.25

Email : bepipedo73@gmail.com

Νέα και ενημερώσεις

Ευχαριστήριο

1 April 2025

Η σχολική κοινότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιπόπουλου θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας στην οικογένεια ...

Ευχαριστήριο

21 January 2025

Η διευθύντρια, οι μαθητές και ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιπόπουλου εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους

Αυτό που μας ενώνει

15 December 2024

Τα παιδιά του τμήματος ένταξης συμμετείχαμε φέτος σε μια ξεχωριστή διοργάνωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία...

Εγγραφή

Όλα τα απαραίτητα έντυπα για την εγγραφή και τη φοίτηση του παιδιού σας στο σχολείο μας

1ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιπόπουλου

Επικοινωνία

Ομαδική Επιστολή

© Copyright 2023

Καλώς ήρθατε στο

1ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιπόπουλου

Skip to content