Η σχολική κοινότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιπόπουλου θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας στην οικογένεια ...
Η ανάπυξη της φυσικής , ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας καθώς και των επακόλουθων δεξιοτήτων μέσω της φυσικής δραστηριότητας , στο μάθημα της φυσικής αγωγής, συνίσταται και υποστηρίζεται από όλες τις δομές της δημόσιας εκπαιδευσης , σύμφωνα με το άρθρο 12 της UNESCO. Hδιαμόρφωση των μαθητών/τριών ως άτομα αυτόνομα, αλλά και με συνεργατική κουλτούρα , που διαχειρίζονται τις ανάγκες τους σε όλα τα επίπεδα (κινητικό, γνωστικό ,συναισθηματικό,κοινωνικό), αποτελεί το γενικό σκοπό του μαθήματος της φυσικής αγωγής.
Ειδικότερα , μέσα από το σχολείο, τη φυσική αγωγή και τη συμπερίληψη, κάθε παιδί εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει τις ανάγκες του, να σχεδιάζει ένα προσωπικό πρόγραμμα εκγύμνανσης που να του ταιριάζει, να μπορεί να αξιολογεί τις επιδόσεις του, αλλά και να αναπροσαρμόζειτους στόχους του όποτε το ίδιο κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Η καλλιέργεια κινητικών δεξιοτήτων και δημιουργικότητας, η υποστήριξη της παραγωγής νέας και αποτελεσματικής γνώσης, η ενίσχυση συναισθηματικών δεξιοτήτων μέσα από την αυτοέκφραση και η θεμελίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, στη βάση της προσωπικής και κοινωνικής υπευθυνότητας, αποτελούν την πλαισίωση της φθσιογνωμίας του μαθήματος της φυσικής αγωγής για το δημοτικό σχολείο.
Η φιλοσοφία του μαθήματος της φυσικής αγωγής είναι ότι η κίνηση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο που θα διαμορφώσει αυριανούς φυσικά/σωματικά εγγράμματους ενήλικες.Στοχεύει δε, στην αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών/τριών ώστε να συμμετέχουν δια βίου και συστηματικά σε φυσικές δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου.
Ένα ποιοτικό πρόγραμμα φυσικής αγωγής είναι προσανατολισμένο στην προσωπική βελτίωση των μαθητών. Οι προσωπικοί στόχοι βελτίωσης των μαθητών/τριών, η εσωτερική τους παρακίνηση και οι στάσεις και οι απόψεις τους επηρεάζουν θετικά τη συμμετοχή τους σε φυσικές δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου.Το πρόγραμμα της φυσικής αγωγής βασίζεται στη γενική αρχή του μη αποκλεισμού και της εσωτερικής ενοποίησης (συνδυασμός σκοπών και επιμέρους μαθησιακών αποοτελεσμάτων/ειδικών στόχων) ώστε όλοι οι μαθητές/τριες να αναπτυχθουν ολόπλευρα (κινητικά, γνωστικά, ως προς τη φυσική κατάσταση- υγεία και τη φυσική δραστηριότητα και ηθικά/συναισθηματικά/κοινωνικά) ώστε να συμμετέχουν με ευχαρίστηση και αποτελεσματικά σε φυσικές δραστηριότητες στο παρόν και το μέλλον.
Το πρόγραμμα της φυσικής αγωγής εκπαιδεύει και ενθαρρύνει τους μαθητές /τριες να σχεδιάζουν, να στοχεύουν και εν τέλει να επιτυγχάνουν την προσωπική τους ανάπτυξη. Οι δεξιότητες που αποκτώνται σε όλα τα επίπεδα, βοηθούν τους μαθητές/τριες να ανταπεξέρχοναι με επιτυχία στις προκλήσεις της καθημερινότητας αλλά και να ενδυναμώνονται για να τα καταφέρουν σε πολλαπλά επίπεδα στην ενήλικη ζωή τους, σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ανάπτυξη βασικών κινητικών και αθλητικών δεξιοτήτων, όπως μετακίνησης, χειρισμού, ισορροπίας, αλλά και της κινητικής δημιουργικότητας, σε σχέση με το χώρο, την προσπάθεια, τα αντικείμενα και τους άλλους.Η καλλιέργεια των συγκεκριμένων δεξιοτήτων θα καταστήσει το άτομο ικανό να ανταπεξέλθει κινητικά σε ποικίλα περιβάλλοντα εντός και εκτός σχολείου αλλά και δια βίου.Επίσης, είναι σημαντικό να κατανοήσουν τα παιδιά ότι ένας φυσικά δραστήριος τρόπος ζωής που αρχίζει να καλλιεργείται αλλά και να αξιολογείται από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου , είναι η πλέον ασφαλής οδός για τη βελτίωση και τη διατήρηση στοιχείων της φυσικής κατάστασης- υγείας δια βίου.
Παράλληλα όμως η στόχευση του μαθήματος συμπεριλαμβάνει ένα πλουραλιστικό, στοχευμένο περιβάλλον καλλιέργειας και βελτίωσης δεξιοτήτων σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης του παιδιού, μέσω της κίνησης , που είναι έμφυτη, αγαπητή και σημαντική για τη μάθηση και τη μεταφορά της στην καθημερινότητα.Τέτοιες είναι οι συναισθηματικές δεξιότητες, ‘οπως η αυτοαντίληψη, η ενσυναίσθηση, η αυτοεκτίμηση, η αυτο-αποτελεσματικότητα αλλά και η εμπιστσύνη στον ευατό.Οι μαθητές/τριες θα είναι ικανοί να ελέγχουν, να εκφράζονται και να εκτιμούν τα συναισθήματα και τις καταστάσεις (εαυτού/άλλων).Επιπλέον, θα μάθουν να σκέφτονται θετικά για τον εαυτό τους, να προσπαθούν και να επιμένουν, να αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες αλλά και τη μοναδικότητα τη δική τους και των άλλων.Θα αναπτ΄θξουν την αυτοέκραση και τη δημιουργικότητα τους, ενώ η φυσική δραστηριότητα θα αποτελέσει το μέσο για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω μέσα από την απόλαυση και τη διασκέδαση τους.Στοχευμένα αναπτύσσονται κοινωνικές δεξιότητες όπως η αντιμετώπιση της ήττας και της νίκης, η παροχή και αποδοχή βοήθειας, η αντιμετώπιση του άγχχους, της πίεσης των συνομιλήκων και των αντιαθλητικών/ακατάλληλων συμπεριφορών των άλλων, Αναπτύσσοτναι αξίες όπως η υπευθυνότητα, ο σεβασμός στον εαυτό και τους άλλους, σε ό,τι πρεσβεύει το “Ευ αγωνίζεσθαι” αλλά και στο περιβάλλον, στη φύση και τα ζώα. Κρίσιμη είναι η ανάπτυξη γνωστικών εννοιών και της σκέψης για την εκτέλση των κινητικών δεξιοτήτων(π,χ, έννοιες επιδεξιότητας, δραστηριοτήτων), τη φυσική κατάσταση-υγεία αλλά και τις συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες(π.χ έννοιες/σημεία κλειδιά/συμπεριφορές).Βοηθά τις κινητικές και συναισθηματικές/κοινωνικές συμπεριφορές αλλά και ενισχύεται από αυτές .
Με την καλλιέργεια των συγκεκριμένων δεξιοτήτων οι μαθητές/τριες θα είναι ικανοί να συμπεριφέρονται με κοινά αποδεκτούς τρόπους.Ακόμη, αφενός θα είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις, πρωτοβουλίες και αφετέρου να επικοινωνούν, να αλληλεπιδρούν, να σέβονται και να συνεργάζονται με τους άλλους και συνεπώς να προετοιμάζονται ως αυριανοί ενεργοί πολίτες, μέσα από αυθεντικές καταστάσεις που βιώνουν στο μάθημα της φυσικής αγωγής.
Ο κινητικός είναι ο κυρίαρχος και ο πυρήνας του μαθήματος, ο οποίος αναφέρεται στην ικάνότητα που επιδυκνείουν οι μαθητές σε ένα εύρος αθλητικών και κινητικών δεξιοτήτων, χρήσιμων για την επίτευξη της δια βίου μάθησης για υγεία και ποιότητα ζωής.
Στην Α και Β τάξη τα παιδιά μαθαίνουν βασικές δεξιότητες ισορροπίας ( π,χ, κάμψη, στροφή, κύλισμα σώματος, βάδισμα στη δοκό ισορροπίας, κάθετες και ανάστροφες στηρίξεις), μετακίνησης(π.χ. αναπήδηση, καλπασμό, πλάγια μετατόπιση, αναπήδηση με εναλλαγή ποδιών, υπερπήδηση) και χειρισμού (π.χ. ρίψη με κίνηση του χεριού από πάνω ή κάτω, λάκτισμα, ντρίπλα με το άνω και κάτω άκρο, κύλισμα μπάλας), ενσωματώνοντας τις κινητικές έννοιες του χώρου (επίπεδα, κατευθύνσεις, τροχιές, προσωπικός ή γενικός χώρος), της προσπάθειας(δύναμη, ταχύτητα,ροή) και των σχέσεων ( με άλλους, με σταθερά ή κινούμενα αντικείμενα), δεξιότητες ρυθμού εντός και εκτός σχολείου καθώς και δεξιότητες στο νερό.
Ανάλογα με το επίπεδο των παιδιών, αυξάνεται η δυσκολία και η συνθετότητα εκτέλεσης ώσπου στην Γ τάξη μπορούν να δημιουργούν και να εκτελούν σωστά διάφορους συνδυασμούς βασικών κινητικών δεξιοτήτων ατομικά, σε δυάδες ή ομάδες αλλά και να τις επιδεικνύουν μέσα στα εκπαιδευτικά παιχνίδια, το χορό, την εκπαιδευτική γυμναστική κ.α.Από την Δ τάξη αρχίζεει η μάθηση βασικών αθλητικών δεξιοτήτων και γενικά πιο σύνθετων δεξιοτήτων χορού, αναψυχής κ.α., οι οποίες βελτιώνονται στην Ε και στην ΣΤ τάξη και εφαρμόζονται σε τροποποιημένες και κανονικές συνθήκες αθλητικού παιχνιδιού, χορού κ.λ.π Ανεξάρτητα από την τάξη και το είδος των δραστηριοτήτων που διδάσκονται, αρχικά έμφαση δίνεται στην ποιοτική (σωστός τρόπος εκτέλεσης των δεξιοτήτων) και έπειτα στην ποσοτική (απόσταση, ταχύτητα, ακρίβεια) εκτέλεση.
Στις τρεις τελευταίες τάξεις , έμαση δίνεται στην ανάπτυξη εξειδικευμένης και ποιοτικής κίνησης. Στόχος είναι να συνδυαστούν όλα όσα κατέκτησαν κινητικά τα παιδιά στις τρεις προηγούμενες τάξεις και να εφαρμοστούν σε διαφορετικές πιο σύνθετες δραστηριότητες και περιβάλλοντα.Τα παιδιά εκπαιδεύονται κυρίως σε αθλητικές δεξιότητες αλλά και γενικότερα σε πιο σύνθετες δραστηριότητες (ατομικά και ομαδικά) όπου προσπαθούν να συνδυάσουν και να εκτελέσουν σωστά δεξιότητες μετακίνησης, ισορροπίας και χειρισμού με κινητικούς επιθετικούς και αμυντικούς συνδυασμούς (αρχικά στάδια) και ποικιλία εξοπλισμού.Οι μαθητές στις μεγαλύτερες τάξεις διδάσκονται διάφορους χορούς, π.χ., δημιουργικό, παραδοσιακό,σε σειρά , ακολουθία βημάτων μοντέρνο, κατά μόνας και με άλλος σε ακόκριση ποικιλίας μουσικών, λεκτικών κι οπτικών ερεθισμάτων. Εκπαιδεύονται παράλληλα και κατακτούν την ώριμη εκτέλεση ενός συνδυασμού ρυθμικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων στατικών , μετακίνησης και χειρισμού.Μαθαίνουν επίσης να εκτελούν ποικιλία απαιτητικών κινητικών ακολουθιών μεμονωμένα , με συμμαθητή ή σε ομάδα, π.χ.εκπαιδευτική, ρυθμική γυμναστική και σε πιο απιτητικές ατομικές δραστηριότητες.Τέλος, οι μαθητές διδάσκονται να εκτελούν πρωτότυπες κινήσεις ισορροπίας, μετακίνησης και χειρισμού, που έχουν σχεδιάσει σε συνδυασμό με κινητικές έννοιες.
Ο γνωστικός σκοπός στοχεύει στην ανάπτυξη όλων των επιπέδων σκέψης, δηλαδή στην εκμάθηση, κατανόηση, εφαρμογή, ανάλυση, αξιολόγηση, σύνθεση (και πρακτική εφαρμογή εννοιών/αρχών/δεδομένων, όπως προαναφέρθηκε στον κινητικό σκοπό). Συγκεκριμένα οι μαθητές/τριες καθοδηγούνται ώστε να αποκτήσουν γνώσεις για τη σωστή εκτέλεση των κινητικών δραστηριοτήτων και για τον υγιεινό-δραστήριο τρόπο ζωής. καθώς και γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να καλλιεργήσουν κοινωνικές αξίες και δεξιότητες στοχεύοντας στην ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα.Επειδή η απλή συσσώρευση γνώσεων δεν αποτελεί κριτήριο πρόβλεψης της υιοθέτησης μιας συμπεριφοράς, είναι σημαντική η απόκτηση γνώσεων από την αθλητική επιστήμη, οι οποίες έχουν νόημα για τον κάθε μαθητή/τρια, ενισχύοθν την αυτονομία και καλλιεργούν τον προσανατολισμό στη δια βίου άσκηση για υγεία.
Μέσα από τις γνώσις οι μαθητές/τριες θα κατανοήσουν:
1. το σωστό τρόπο εκτέλεσης των δεξιοτήτων
2. τις διαφορετικές δυνατότητες που έχουν για την εκτέλεση συγκεκριμένων δεξιοτήτων,
3. τη λογική και την αναγκαιότητα ανάπτυξης στρατηγικών και τακτικής για την αποτελεσματική συμμετοχή σε εκπαιδευτικά αθλητικά παιχνίδια,
4. τις δυνατότητες που έχουν στην ανάπτυξη της κινητικής δημιουργικότητας,
5. τη διαδικασία επίλυσης "κινητικών προβλημάτων/προκλήσεων"
Οι γνωστικές έννοιες που μπορούν να διδαχθούν και να κατανοηθούν στη φθσική αγωγή είναι οι εξής:
Κινητικές έννοιες: ο μαθητής /τρια μαθαίνει πως μπορεί να κινείται το σώμα του/της ( έννοιες του χώρου, της προσπάθειας και των σχέσεων) και πως να δημιουργεί.Συγκεκριμένα γνωρίζει πως κινείται το σώμα σε σχέση με την προσπάθεια που μπορεί να καταβάλλει, με το χώρο στον οποίο κινείται και τις σχέσεις που αναπτύσσονται κατά την εκτέλεση με όργανα και τους άλλους στο χώρο. Στις πρώτες τρεις τάξεις του δημοτικού σχολείου, οι έννοιες αυτές προσεγγίζονται μέσα από εναλλαγές κατευθύνσεων, τροχιών, επιπέδων, ταχύτητας, δύναμης και ροής σε συνθήκες κυρίως σταθερές αλλά και μεταβαλλόμενες, καθώς και με βασικά σημεία ρυθμού. Σημαντική παράμετρος αποτελεί και η καλλιέργεια της ρυθμικής ικανότητας, καθώς οι μικροί μαθητές σε αυτή την ηλικία κατανοούν για πρώτη φορά μέσα από τη φυσική αγωγή, ότι ο ρυθμός είναι η έκφραση της κίνησης από τις πιο απλές κινήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο μέχρι τις πιο σύνθετες όπως ο χορός ή οι αναπηδήσεις με το σχοινάκι. Ειδικότερα , στη Γ΄ τάξη οι έννοιες αυτές συνδυάζονται ποκιλοτρόπως τόσο στην ίδια όσο και σε διαφορετικές κατηγορίες στην εκτέλεση συνδυασμών βασικών κινητικών δεξιοτήτων σε αυθεντικές συνθήκες εκπαιδευτικού παιχνιδιού , γυμναστικής κ.λ.π. Στην Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη οι κινητικές έννοιες εντάσσονται μέσα σε δεξιότητες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων καθώς και σε άλλες σύνθετες δραστηριότητες με αυξανόμενη συνθετότητα, όπως η ανάλυση των ρυθμικών μοτίβων στα βασικά τους στοιχεία. Σε όλες τις τάξεις με την κατάλληλη διαβάθμιση περιλαββάνονται έννοιες Ιστορίας της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού προσαρμοσμένες σε κινητικές έννοιες, φωτίζοντας τον πλούτο της παράδοσής μας και τη διαχρονικότητα παιχνιδιών , αθλημάτων, αλλά και αξιών που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα, αλλά σήμερα είναι παγκόσμιες π.χ. εκεχειρία, εθελοντισμός κ.α.
Έννοιες επιδεξιότητας: ο μαθητής/τρια αποκτά γνώσιες για τα σημεία-κλειδιά ή αλλιώς τον σωστό τρόπο εκτέλεσης βασικών κινητικών και αθλητικών δεξιοτήτων οι οποίες εφαρμόζονται σε ποικιλία φυσικών δραστηριοτήτων και αθλημάτων. Συγκεκριμ΄ςνα στην Α΄ και Β΄ τάξη οι μαθητές/τριες αρχίζουν να γνωρίζουν βασικά σημεία-κλειδιά δεξιοτήτων μετακίνησης, ισορροπίας (στατικής και δυναμικής) και χειρισμού και φτάνοντας στην Γ΄ και Δ΄ τάξη οι έννοιες επιδεξιότητας έχουν μαθευτεί και εφαρμόζονται συνδυαστικά στην εκτέλεση των δεξιοτήτων σε όλες τις ανάλογες για την ηλικία τους δραστηριότητες.Από την Δ΄ τάξη οι έννοιες αφορούν αθλητικές δεξιότητες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων καθώς και πιο σύνθετες δραστηριότητες χορού , αναψυχής κλπ.
'Εννοιες δραστηριοτήτων: ο μαθητής/τρια γνωρίζει πρότυπα (σχηματισμούς), κανονισμούς καιαμυντικές και επιθετικές στρατηγικές. Στην Α΄ και Β΄ τάξη οι έννοιες αυτές αρχίζουν να αναπτύσσονται με απλό τρόπο κυρίως σε ατομικές και δυαδικές δραστηριότητες. Στη Γ΄ και Δ΄ τάξη οι μαθητές/τριες γνωρίζουν, κατανοούν, επιλέγουν και εφαρμόζουν κανονισμούς και στρατηγικές σε όλες τις ανάλογες για την ηλικία τους δραστηριότητες, ενώ στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη κατανοούν, επιλέγουν και εφαρμόζουν απλές επιθετικές και αμυντικές στρατηγικές κυρίως σε τροποποιημένες συνθηκες αθλημάτων και σε άλλες σύνθετες δραστηριότητες.
Έννοιες Φυσικής Κατάστασης Υγείας: περιλαμβάνονται γνώσεις σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία του σώματος, όπως και των φυσιολογικών μεταβολών που συμβαίνουν στο σώμα λόγω της άσκησης. Γνώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες που προάγουν τη φυσική κατάσταση - υγεία τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν και να αξιολογηθούν και με τη χρήση της τεχνολογίας.Γνώσεις σχετικά με τον καθορισμό στόχων στη φυσική δραστηριότητα και σχετικά με τη σημασί της διατροφής, γνώσεις σχετικά με υγιεινές και ανθυγιεινές συμπεριφορές(πχ. κάπνισμα). Ειδικότερα στη Α΄ και Β΄ τάξη αρχίζει η εκμάθηση αυτών των εννοιών. Εισάγονται έννοιες όπως δύναμη, ευλυγισία, αντοχή, οι οποιες ανοίγουν καινούργιους ορίζοντες για την επίδραση που έχει η φυσική δραστηριότητα στο ανθρώπινο σώμα. Στην Γ΄ και στη Δ΄ τάξη αρχίζει η καθοδήγηση για τον σχεδιασμό ή/και την επιλογή δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη του επιπέδου τησ φυσικής κατάστασης - υγείας εντός και εκτός σχολείου. Στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη οι έννοιες αυτές προσεγγίζονται με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα σε σχέση και με την εξελικτική φάση που βρίσκονται, δηλαδή την προεφηβεία.
Συναισθηματικές και κοινωνικές έννοιες: αφορούν τις συμπεριφορές, τα συναισθήματα καθώς και τις αξίες σεβασμού στον εαυτό και τους άλλους.Ο/η μαθητής/τρια καθοδηγείται να γνωρίσει και να κατανοησει έννοιες που συνδέονται με την αυτοαντίληψη, την αυτοαποτελεσματικότητα και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Είναι σε θέση να εφαρμόζει έννοιες και αξίες που περιλαμβλανει η ατομική αλλά και η κοινωνική υπευθυνότητα μέσα από την αναγνώριση και την αποδοχή της διαφορετικότητας.Αναγνωρίζει καταστάσεις που χαρακτηρίζονται κοινωνικά κατάλληλες ή ανάρμοστες/ανεπιθύμητες αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Στις τάξεις Α΄ και Β΄ ο/η μαθητής/τρια μαθαίνει την έννοια της επιτυχίας μέσα από την προσπάθεια, για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτο-αποτελεσματικότητας του.Επίσης καλλιεργεί σε αρχικά στάδια τη ενσυναίσθηση, κατανοεί ότι η ακολουθία κανόνων είναι προς όφελος του συνόλου. Στις τάξεις Γ΄ και Δ΄ αρχίζει και κατανοεί την αναγκαιότητα ελέγχου των συναισθημάτων του, μαθαίνει τρόπους να εκφράζεται δημιουργικά μέσα από την κίνηση, να θέτει ομαδικούς και ατομικούς στόχους. Κατανοεί τις αξίες του "Ευ αγωνίζεσθαι", μαθαίνει τρόπους συμπερίληψης, αποφυγής συγκρούσεων, καλλιέργειας της συνεργασίας. Στις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ συνδυάζει τεχνικές ενίσχυσης της αυτοεκτίμησής του με τη βοήθεια φυσικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός σχολείου, αναλύει τη σημασία των κανόνων για ασφαλή διεξαγωγή του μαθήματος αλλά και των διαπροσωπικών σχέσεων μέσα από την αποδοχή και τη συνεργασία με όλους, κατανοεί τους κανόνες του "τίμιου παιχνιδιού" , αλλά και πόσο σημαντικό είναι να ζητά βοήθεια σε καταστάσεις σχολικού και άλλων μορφών εκφοβισμού.
Διαθεματικές έννοιες:γνωρίζει έννοιες οι οποίες είναι κοινές στη για τη φυσική ααγωγή και άλλα γνωστικά αντικείμενα και τις προσεγγίζει ή τις ενισχύει σταδιακά από τάξη σε τάξη. Έννοιες όπως η φθσική δραστηριότητα μέσα σε φυσικό περιβάλλον και η καλλιέργεια σεβασμού προς αυτό, η άσκηση με τη βοήθεια των ζώων σε θεραπευτικό και μη πλαίσιο, θέματα αειφορίας,αλλά και θέματα που αφορούν τραυματισμούς, Α΄ βοήθειες, αλλά και ενημέρωση για τις βλαβερές συνήθειες/εξαρτήσεις άπτονται των διαθεματικών εννοιών που μπορούν να διδαχθούν σε όλες τις τάξεις του δημοτικού.
Ο συμπεριφορικός σκοπός στοχεύει στη δημιουργία φυσικά/σωματικά εγγράματου ατόμου που επιδυκνύει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να επιτύχει και να διατηρήσει ένα επίπεδο φυσικής κατάστασης που βελτιώνει την υγεία. Σκοπός είναι να συμμετέχει ο/η μαθητής/τρια στη φυσική αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα εντός και εκτός σχολείου, να αναπτύσσει και να προάγει τα στοιχεία της φυσικής κατάστασης - υγείας εντός και εκτός σχολείου, να επιτυγχάνει προσωπικούς στόχους καλής φυσικής κατάστασης και συμπεριφορών που προάγουν την υγεία, με ή/και χωρίς την τεχνολογία και να υιοθετεί κατάλληλες διατροφικές συμπεριφορές για έναν υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής.
Οι μαθητές/τριες ακπαιδεύονται στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναπτύξουν υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης μέσα από φυσικές δραστηριότητες, εντόε και εκτός σχολείου στον ελεύθερο χρόνο τους για την προσωπική τους υγεία. Η ανάπτυξη των στοιχείων της φυσικής κατάστασης - υγείας (καρδιαγγειακή αντοχή, μυική δύναμη και αντοχή, ευλυγισία και σύσταση σώματος) και η ενεργός συστηματική συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες θεωρείται απαραίτητη σε όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι ο χρόνος που αφιερώνεται στο μάθημα της φυσικής αγωγής δεν επαρκεί για την ανάπτυξη των στοιχείων της φυσικής κατάστασης που σχετίζονται με την υγεία, τόσο η παροχή γνώσεων όσο και η παρότρυνση των παιδιών για ενασχόληση με αντίστοιχες δραστηριότητες εκτός σχολείου κρίνονται απαραίτητες.Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων μαθαίνουν να συμμετέχουν σε φυσικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν τα στοιχεία της φυσικής κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα, τον τρόπο λειτουργίας του σώματος, τη επίδραση της διατροφής κλπ και σε συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα τους. Απώτερος στόχος είναι η συνέχιση της συμμετοχής σε φυσικές δραστηριότητες και η βελτίωση/διατήρηση της υγείας κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση.
Ο ηθικός-συναισθηματικο- κοινωνικός σκοπός στοχεύει στην ανάπτυξη και την εμφάνιση συμπεριφορών που σχετίζονται με την ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα, τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας λόγω π,χ, φύλου, καταγωγής, θρησκείας, επιπέδου φυσικής δραστηριότητας, κινητικής επιδεξιότητας.Η ατομική και η ομάδική επιτυχία στις κινητικές δραστηριότητες προυποθέτει, μεταξύ των άλλων, τη στοχευμένη εκπαίδευση για την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας, την ακολουθία των κανόνων και των διαδικασιών, τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά, την ηθική συμπεριφορά στις αθλητικές και σε κάθε τύπου δραστηριότητες.Παράλληλα, η φυσική δραστηριότητα παρέχει την ευκαιρία για αυτοέκφραση και οινωνική αλληλεπίδραση και μπορεί να είναι ευχάριστη, προκλητική και διασκεδαστική.Αυτά τα πλεονεκτήματα ωθούν τους ανθρώπους να συνεχίζουν την άσκηση καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.Η ανάπτυξη εγγενών αξιών καθώς και συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων από τη συμμετοχή στη φυσική σγωγή αποκτά προσωπικό νόημα.
Αναλυτικότερα,
Στο τέλος της Α΄ τάξης οι μαθητές έχουν αρχίσει να εμφανίζουν αποδεκτούς τρόπους έκφρασης συναισθημάτων, εμφανίζουν ευαισθησία σε κάποιο βαθμό για τα συναισθήματα των άλλων, εξακολουθούν να συμμετέχουν ακόμα και όταν δεν τα καταφέρνουν από την αρχή και προσπαθούν να πατύχουν στόχους που έχει θέσει ο/η εκπαιδευτικός,Ακολουθούν ρουτίνες και κανόνες και συνεργάζονται με το ζευγάρι τους ή σε μικρές ομάδες.Στο τέλος της Β΄ τάξης οι μαυητλες/τριες αρχίζουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με κατάλληλο τρόπο, αρχίζουν να συμμερίζονται τα συναισθήματα των άλλων, μπορούν και συνεργάζονται αποτελεσματικά με το ζευγάρι τους ή σε μικρές ομάδες με ελάχιστη βοήθεια από τον /την εκπαιδευτικό, δοκιμάζουν νέες φυσικές δραστηριότητες και χαίρονται με αυτές, επιμένουν για την επίτευξη ενός ατομικού ή ομαδικού στόχου ακόμα κι όταν δυσκολεύονται.
Στο τέλος της Γ΄ τάξης οι μαθητές/τριες αρχίζουν να ελέγχουν τα συναισθήματα τους, να συνδυάζουν στοιχεία ψυχολογικών τεχνικών για να εκτελέσουν αποτελεσματικά και χρησιμοποιούν την φυσική δραστηριότητα για διασκέδαση και αυτοέκφαση εντός και εκτός σχολείου.Θέτουν στόχους αύξησης συμμετοχής σε φυσικές δραστηριότητες εκτός σχολείου, τροποποιούν τις δραστηριότητες για να είναι προκλητικές, αναπτύσσουν κανόνες ασφάλειας και ρουτίνες, αρχίζουν να αποδέχονται το αποτέλεσμα του συναγωνισμού με αξιοπρέπεια, Επιδυκνύουν συνεργατικές συμπεριφορές χωρίς αποκλεισμούς, παρατηρούν την εκτέλεση των συνασκούμενων και παρέχουν με προθυμία θετική ανατροφοδότηση. Στο τέλος της Δ΄ τάξης οι μαθητές/τριες συμμετέχουν συστηματικά σε σύνθετες δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου, ελέγχουν και μοιράζονται τα συναισθήματά τους, συμπεριφέρονται με αποδεκτό τρόπο στους συμμαθητές τους και συνεργάζονται για την επίτευξη ομαδικού στόχου, τηρούν συστηματικά τους κανόνες ασφάλειας και επιλέγουν να συμμετέχουν σε κινητικές δραστηριότητες για διασκέδαση.
Στο τέλος της Ε΄ τάξης οι μαθητές/τριες μπορούν να εργάζονται σε ομάδες και να εφαρμόζουν τους κανόνες και τις διαδικασίες στις δραστηριότητες που συμμετέχουν. Ελέγχουν τα συναισθήματά τους, εκφράζονται με αποδεκτούς τρόπους και υποστηρίζουν τους άλλους σε αγχωτικές καταστάσεις.Συμμετέχουν σε δραστηριότητες για την επίτευξη ομαδικών στόχων και χρησιμοποιούν με σεβασμό και υπευθυνότητα τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Βοηθούν και σέβονται τη διαιτησία, υποστηρίζουν, βοηθούν την ένταξη των μαθητών όλων των κινητικών επιπέδων και τροποποιούν τις δραστηριότητες ώστε να τους συμπεριλάβουν όλους.Υποστηρίζουν τον ευατό τους και τους άλλους για την πρόληψη/αποφυγή του εκφοβισμού. Στο τέλος της ΣΤ΄ τάξης οι μαθητές/τριες χρησιμοποιούν ψυχολογικές τεχνικές για την εκτέλεση σύνθετων κινητικών δραστηριοτήτων και για τη διαχείριση αγχωτικών καταστάσεων. Εκφράζουν ενσυναίσθηση και συμμετέχουν με άλλους σε φυσικές δραστηριότητες σε όλα τα περιβάλλοντα.Θέτουν προσωπικούς στόχους για τη φυσική δραστηριότητα και την υγεία και ομαδικούς στόχους για δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου και επιμένουν για την επίτευξη τους. Εφαρμόζουν τους κανόνες του "Ευ αγωνίζεσθαι", τους κανονισμούς των αθλημάτων και διαχειρίζονται τις συγκρούσεις με αποδεκτό και αποτελεσματικό τρόπο.
Μία από τις μεγαλύτερες πτυχές του να είσαι καθηγητής φυσικής αγωγής είναι ότι οι προσπάθειές μας έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των μαθητών μας. Η επιρροή της δουλειάς μας εκτείνεται πέρα από το χρόνο τους στο σχολείο και μεταφέρεται στην ενήλικη ζωή τους. Ελπίζουμε ότι οι θεμελιώδεις αρχές της κίνησης, η γνώση της φυσικής κατάστασης και της υγείας, οι στρατηγικές κοινωνικής αλληλεπίδρασης που μεταδίδουμε θα παραμείνουν ριζωμένες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Η σχολική κοινότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιπόπουλου θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας στην οικογένεια ...
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου ήρθαν στο σχολείο μας εθελοντές από τον Ερυθρό Σταυρό και κάναμε πολλές δράσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια...
Η διευθύντρια, οι μαθητές και ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιπόπουλου εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους
Τα παιδιά του τμήματος ένταξης συμμετείχαμε φέτος σε μια ξεχωριστή διοργάνωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία...